Legala handboken startsida
Följ och gilla oss på Facebook
 

Integritet på nätet

Är du medveten om vilka digitala fotspår du lämnar efter dig? Vad innebär egentligen integritet för dig och vad innebär det för företag som Facebook eller Google? Är det samma sak? Kristina Alexandersson beskriver vad som menas med integritet på nätet i filmen nedan.

 

 

Film: Integritet på nätet - vad innebär det? [Animated whiteboard film], av Internetstiftelsen - CC BY 2.5 Sverige.

 

I sin bok Personlig integritet på nätet från 2013 diskuterar Markus Bylund de två synsätt på personlig integritet som förekommer i debatten. Den ena sidan tycker att den som har rent mjöl i påsen inte har något att oroa sig för, den andra säger att vi är på väg in i ett kontrollsamhälle. Du kan också läsa Internetstiftelsens artikel om personlig integritet och varför du behöver bry dig.

Hoten mot den personliga integriteten har varit en het fråga sedan Edward Snowden avslöjade att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA samlar in data om användare via SMS, företag som Google, Facebook och Apple och nedladdade appar.

 

Många gånger tvingas vi uppge våra kontaktuppgifter för att ta del av en gratistjänst och godkänna långa och svårförstådda avtal som ger företagen rätt att använda din information. Om något är gratis på nätet är det troligtvis du som är produkten. Exempelvis om du söker i Google kan du få reklam i Facebook som angränsar till dina sökningar.

 

Du kan själv förbättra ditt integritetsskydd genom att ändra inställningarna i dina webbläsare, mejlprogram och sociala medier, men det kräver en del arbete. Cookies och appar som du inte längre använder bör tas bort. För att minska risken för intrång är det är viktigt att ha olika lösenord för olika konton. Det finns också olika fristående filter som man komplettera sin webbläsare med (exempelvis "Do Not Track Me") men trots detta lämnar du alltid vissa spår efter dig när du surfar. Du kan läsa mer om detta i Datainspektionens tidning "Integritet i fokus" Nr 3 2014 (pdf).

Lagtexter

Personuppgiftslagen - PuL (1998:204)

EU-upplysningens sidor om personuppgifter


Länktips

Datainspektionens sidor om Dataskyddsförordningen (GDPR)

European Data Protection

UniPoll AB, legalahandboken@unipoll.se
Senast uppdaterad:

Friskrivningsklausul
Webbplatsen har utvecklats med stöd av Internetstiftelsen i Sverige
Creative Commons-licens