Legala handboken startsida
Följ och gilla oss på Facebook
 

Vad behöver jag tänka på innan jag lägger upp min föreläsning?

Fråga

Vad behöver jag tänka på innan jag lägger upp min föreläsning på nätet, t.ex. min digitala presentation med berättarröst eller en videoinspelning/skärminspelning som jag har gjort?

Svar

Du bör tänka på dina och andras rättigheter. När man "lägger upp material på nätet" innebär det upphovsrättsliga förfoganden i form av både kopiering och tillgängliggörande för allmänheten (överföring).

 

Är det du som skrivit manus och spelat in utgör du både upphovsman till det "litterära verket" och ljud- och filminspelningen. I den del det enbart handlar om eget skapat material, t.ex. texter, bilder och egna inspelningar, bör du säkerställa att det är du som också äger rätt att förfoga över ditt material. Vad anges i eventuellt anställnings- och/eller uppdragsavtal?

 

På vilket sätt vill du tillåta andra använda ditt material – inte alls, privat, all användning utom kommersiell o.s.v., se närmare i avsnittet om olika typer av Creative Commons-licenser.  

 

Ingår det material som någon annan skapat eller spelat in måste rättighetshavarna till det materialet godkänna din användning, också de licenser du avser knyta till materialet. Glöm inte att alla upphovsmän (däremot inte producenter) alltid måste namnges.

 

Framträder några personer bör också de samtycka, kan krävas enligt Personuppgiftslagen (PUL).

Anknytande rättsområde

Upphovsrätt


Länktips

Creative Commons - välj rätt licens

Creative Commons - en guide för lärare

Bonus Copyright Access

 

UniPoll AB, legalahandboken@unipoll.se
Senast uppdaterad:

Friskrivningsklausul
Webbplatsen har utvecklats med stöd av Internetstiftelsen i Sverige
Creative Commons-licens